Stikkontakt

Målsætning
Eleverne træner at tage ansvar for hinanden og opbygge tillid. De øver at være i kontakt med hinanden to og to og stadig have opmærksomhed på hele gruppen.

Antal deltagere
Fra 4.

Varighed og forudsætninger
Fra 7 minutter. Afhænger af antal elever. Øvelsen kræver fri gulvplads, da det skal være trygt at lade sig føre rundt med lukkede øjne. Er de fysiske rammer for små til hele gruppen, deles den i to.
Underviser beder den gruppe, der ser på, om at være observatører og spørger efterfølgende om, hvad de oplevede ved at observere.

Instruktion
Trin 1: Eleverne danner par og stiller sig med front mod hinanden. Parrene tager kontakt ved at holde spidserne af pegefingrene mod hinanden som to stikkontakter, der er sat sammen. I hvert par er der én, som styrer, og én, som bliver ført. Bed eleverne aftale indbyrdes, hvem der starter med at styre/blive ført. Parrene skal gå rundt mellem hinanden. Det er vigtigt, at parrene hele tiden har kontakt til hinandens pegefingerspidser, da det er dem, eleverne skal bruge til at styre og angive retning med.
Den, der styrer, giver et let pres med fingerspidserne og går selv med i angivet retning. Det fører makkeren baglæns, til højre og venstre. Går den, der styrer baglæns, må makkeren gå frem for ikke at miste kontakten med fingerspidserne.
Ansvaret for, at parret ikke går ind i andre par, ligger hos den, som styrer. Øvelsen skal foregå i et roligt tempo, så alle føler sig trygge.
Underviser angiver, hvornår der byttes roller, så eleverne skifter på samme tid.

Trin 2
: Den, som bliver ført, lukker øjnene. Det bliver således det samme ansvar som at hjælpe en blind. For den, som bliver ført, er udfordringen at have tillid til, at makkeren fører én sikkert rundt.
Underviser angiver, hvornår der byttes roller, så eleverne skifter på samme tid.

Opsamling
Tal med eleverne om at passe på hinanden og om vigtigheden af at være opmærksom på, hvad der foregår omkring én. Som fx i trafikken og det offentlige rum.

Spørgsmål til opsamling

  • Hvordan oplevede I at have henholdsvis åbne og lukkede øjne? Var det trygt, sjovt, ubehageligt?
  • Var der en af opgaverne I bedst kunne lide at udføre? Enten at styre eller at blive ført.
  • Kender I andre situationer fra jeres hverdag, hvor det opleves forskelligt, om det er rarest at styre eller blive ført? Fx når man ikke kender vejen og bare følger med.


lightb_venskaberenTips

Elever med motoriske vanskeligheder kan sætte håndfladerne mod hinanden.
Elever, der har det vanskeligt med berøring, kan sætte noget mellem håndfladerne fx en pude eller papir.
Trin 1 kan også bruges til at øve fastholdelse af øjenkontakt.

clips_1 Stikkontakt